Her kan du læse mere om;

ANGST

Angst er en kompleks og almindelig psykisk lidelse, der kan manifestere sig på forskellige måder og i forskellige grader af intensitet.

Læs mere om angst Find Psykolog

ET OVERSTIMULERET ALARMBEREDSKAB

Angst er kroppens naturlige alarmberedskab som grundlæggende har til formål at sikre vores overlevelse. Angsten aktiverer vores sympatiske nervesystem og gør os i stand til at handle instinktivt (fight-fligtmode) så vi kan overvinde den livstruende fare. Men for nogle mennesker bliver alarmberedskabet aktiveret langt hyppigere, end der evolutionært betragtet er behov for – man bliver altså bange for ting, som reelt ikke er farlige. Det kan for nogle medføre en udvikling af en egentlig angst lidelse, som man kan have brug for behandling for.

Kommer til udtryk som panikangstanfald, som for personen kan opleves voldsomt, pludseligt og uventet. Anfaldende er karakteriseret ved symptomer som f.eks. hjertebanken, åndedrætsbesvær, kvælningsfornemmelse, svimmelhed, osteklokkefornemmelse, eller rungen for ørene eller snurren i kroppen, trykken for brystet o.lign.

Socialangst

Socialangst er karakteriseret ved angst i forbindelse med sociale sammenhænge. Det kan være angsten for ikke at blive accepteret af fællesskabet, angsten for at gøre, sige eller opføre sig på en måde, som er forkert. Den indebærer en angst for hvad andre tænker om dig eller en angst for at andre bedømmer dig negativt. Det kan komme til udtryk via rødmen i ansigtet eller på hals og bryst, rysten, svedeture, svimmelhed, kvalme o.lign. Du forsøger måske at tiltrække dig mindst mulig opmærksomhed, du undgår sociale arrangementer, undgår andre mennesker eller trækker dig i sociale situationer. Også selvom du måske har et stort ønske om et normalt socialt liv.

Eksamens- og præstationsangst

Rigtig mange, især unge, oplever eksamens- og præstationsangst i en sådan grad, at det har negative konsekvenser både for personens generelle trivsel og livskvalitet samt for læringspotentialet i den givne eksamens- eller præstationssituation. Angsten kan opstå, når man enten skal til eksamen, jobsamtale, holde en tale eller en anden situation, hvor man skal præstere foran andre mennesker. Nervøsitet i en sådan situation er helt naturligt og ganske hjælpsomt i den rette mængde. Men når angsten tager over og presset på præstationen opleves at have vidtrækkende konsekvenser (fx frygten for at blive kasseret som menneske) bliver det uhensigtsmæssigt og påvirker vores evne til at gøre det, vi kan.

OCD er karakteriseret ved tilbagevendende og invaliderende tvangstanker (obsessioner) og tvangshandlinger (kompulsioner). Tvangstankerne kommer som ufrivillige og ofte meget generende billeder, tankebilleder eller indskydelser. Disse ledsages ofte af gentagende tvangshandlinger, som er en strategi for at håndtere de ubehagelige tanker. OCD kan opleves meget smertefuldt og frustrerende for personen selv, som ofte kæmper en opslidende kamp med tankerne.

Generaliseret angst

Generaliseret angst er karakteriseret ved en høj grad af bekymring og er ikke begrænset til særlige situationer eller omstændigheder. Tilstanden er præget af vedvarende ængstelighed, nervøsitet og anspændthed og er ofte invaliderende og hæmmende for din generelle livskvalitet. Generaliseret angst kommer ofte til udtryk i form af sveden, hjertebanken, muskelspændinger, svimmelhed, mavesmerter, hovedpine, søvnproblemer mv.

Fobier

Ved fobisk angst optræder angsten i forbindelse med helt specifikke situationer eller genstande, som fx angst for lukkede rum, rulletrapper, rotter, at flyve, køre bil eller andet. Det kan komme til udtryk ved hjertebanken, vejtrækningsbesvær, frygt for at miste kontrollen eller at dø.

KONTAKTOPLYSNINGER

PSYKOLOGHUSETS PSYKOLOGER

TINNA WINTHER OLESEN
AUT.PSYKOLOG

(+45) 51 93 69 26 

 psykolog@tinnawinther.dk

CAITLIN BAILEY FAMMé
PSYKOLOG

(+45) 25 52 00 05

kontakt@psykologbaileyfamme.dk

SIGNE HAMMERHØJ
PSYKOLOG

(+45) 22 64 70 26

psykologsignehammershoej@gmail.com

Camilla dahlbom
psykolog

(+45) 44 113 155

psykolog@camilladahlbom.dk

Julie Berendt hviid
aut. psykolog

(+45) 25 6060 33

kontakt@psykologjuliehviid.dk 

FIND VEJ TIL psykologhuset
vesteraa 4, 1 sal

Google maps

Angst er en kompleks og almindelig psykisk tilstand, der kan manifestere sig på forskellige måder og i forskellige grader af intensitet. Det er normalt at opleve angst i visse situationer, som f.eks. før en præsentation eller i møde med en udfordrende begivenhed. Men når angst bliver vedvarende, overdreven eller begynder at påvirke ens daglige funktion, kan det udvikle sig til en angstlidelse. Angst kan præsentere sig på forskellige måder, herunder:

Følelsesmæssige symptomer: Dette kan omfatte en konstant følelse af frygt eller bekymring, rastløshed, irritabilitet og en følelse af, at noget forfærdeligt vil ske.

Fysiske symptomer: Fysiske manifestationer af angst kan omfatte hjertebanken, svedige hænder, rysten, svimmelhed, åndenød, kvalme eller maveproblemer.

Kognitive symptomer: Dette kan inkludere negative tanker, bekymringer om fremtiden, vanskeligheder med at koncentrere sig og frygtelige forestillinger om, hvad der kan ske.

Adfærdsmæssige symptomer: Personer med angst kan undgå bestemte situationer eller objekter, udvise nervøs eller rastløs adfærd og have svært ved at slappe af.

Angst kan være forårsaget af en række faktorer, herunder genetiske, biologiske, miljømæssige og psykologiske faktorer. Behandlingen af angst kan omfatte terapi, medicin eller en kombination af begge, afhængigt af sværhedsgraden af tilstanden og individuelle behov.

Det er vigtigt at søge professionel hjælp, hvis angst begynder at forstyrre ens daglige liv og funktion. Med passende behandling og støtte er det muligt at lære at håndtere og overvinde angst og opnå en bedre livskvalitet.

.

HOLD DIG OPDATERET

Vi opdaterer løbende fra Psykologhuset og deler vores oplever, nyheder og tilbud med dig.

Følg med her:

LINKEDIN INSTAGRAM

 

Adresse: Vesterå 4, 1 sal. 9000 Aalborg